افزایش قیمت لبنیات ارتباطی به قیمت شیر خام ندارد/برای ادامه تولید، افزایش 35 درصدی قیمت شیر اجتناب ناپذیر است

برنا – گروه اقتصادی؛ مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای کشاورزی دامداران ایران درباره افزایش قیمت لبنیات از سوی برخی شرکتهای لبنیاتی گفت: این اقدام به دلیل افزایش سایر هزینه های کارخانه های لبنی است و ارتباطی با قیمت شیر خام ندارد. در دامداری ها مولد کشی آغاز شده و اگر حداقل 35 درصد قیمت شیر خام افزایش پیدا نکند تولید دچار اختلال شود.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای کشاورزی دامداران ایران:
مجتبی عالی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی برنا، با بیان اینکه افزایش قیمت محصولات لبنی توسط کارخانهها صورت گرفته و ارتباطی با تولیدکنندگان شیرخام ندارد اظهار کرد: برخی کارخانهها در ماههای اخیر، بیسر و صدا و بدون مصوبه قانونی، چندین مرحله قیمت لبنیات را افزایش دادهاند؛ در حالی که نرخ خرید شیرخام از دامدار همچنان پایینتر از قیمت کارشناسی است.
عالی با اشاره به اینکه قیمت کارشناسی شیرخام در ابتدای سال از سوی دامداران کیلویی ۲۶،۵۰۰ تومان پیشنهاد شده بود، گفت: این نرخ براساس قیمت نهادههایی مانند سبوس ۶ هزار تومانی محاسبه شده بود، اما دولت با تعیین قیمت دستوری ۲۳،۰۰۰ تومان، عملاً قیمت را سرکوب کرد.
وی افزود: با وجود گذشت چهار ماه از سال، کارخانهها هنوز حاضر به پرداخت کامل همین قیمت دستوری به دامداران نشدهاند و پرداختها با تأخیر ۱۲۰ روزه صورت میگیرد.
به گفته مدیرعامل اتحادیه دامداران، در حالی که هزینه تمامشده تولید شیرخام به دلیل افزایش قیمت نهادههایی مانند جو، یونجه و سبوس و همچنین هزینههای حمل و نقل، برق، آب، کارگری و بیمه به شدت بالا رفته، اما نه تنها قیمت خرید شیرخام افزایش نیافته بلکه دامداران در شرایط زیان اقتصادی قرار گرفتهاند.
وی تصریح کرد: الان قیمت تمامشده شیرخام برای دامدار بیش از ۳۰ هزار تومان است و چون تولید صرفه اقتصادی ندارد، مولدکشی در واحدهای دامداری آغاز شده در صورتیکه قیمت شیرخام حداقل 35 درصد افزایش پیدا نکند تولید دیگر توجیح ندارد و این زنگ خطری برای آینده تولید است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای کشاورزی دامداران ایران همچنین با گلایه از عملکرد وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد: بارها در مکاتبات رسمی به دولت و وزارتخانه اعلام کردهایم که ادامه این شرایط به معنای نابودی تولید داخل است اما وزارتخانه اقدام نکرد؛ همه هزینهها روی دوش تولیدکننده افتاده و هیچ نهادی به مشکلات ما توجهی ندارد.
وی با اشاره به بحرانهای اخیر از جمله خشکسالی و افزایش نرخ ارز افزود: قیمت نهادههایی مثل جو در بازار آزاد دو برابر شده و یونجه از ۱۴ هزار تومان به ۲۶ هزار تومان رسیده است. در همین مدت کرایه حمل از بندر امام از ۳۰ میلیون به ۶۰ میلیون تومان رسیده؛ همه این هزینهها در حالی به تولیدکننده تحمیل میشود که هیچ تغییری در قیمت خرید شیر خام اتفاق نیفتاده است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای کشاورزی دامداران ایران ضمن هشدار نسبت به پیامدهای ادامه این روند تصریح کرد: وقتی شیرخام کمتر تولید شود، عرضه در بازار کاهش یافته و در نهایت دود این بیتدبیری به چشم مردم میرود. متأسفانه برخی محافل و مافیاها به دنبال واردات هستند تا تولید داخلی را تضعیف کنند.
عالی در پایان تأکید کرد: افزایش قیمت محصولات لبنی ربطی به دامدار ندارد. کارخانهها هزینههای سربار، مالیات، بیمه، بازرسی و استاندارد را بهانه قرار میدهند و قیمتها را افزایش میدهند، در حالی که فشار اصلی همچنان بر دوش تولیدکننده شیر خام است.
پایان