تیکتاک در آستانه سقوط؛ نبرد حقوقی برای بقای پلتفرم محبوب

تیکتاک، پلتفرم پرطرفدار ویدیویی کوتاه، در آستانه یک تصمیم حیاتی قرار گرفته است. دیوان عالی آمریکا باید به زودی درباره درخواست این پلتفرم برای جلوگیری از ممنوعیت آن تصمیمگیری کند. این تصمیم نه تنها بر آینده تیکتاک بلکه بر رقابت جهانی در حوزه فناوری و همچنین آزادی بیان تأثیرگذار خواهد بود.
به گزارش برندسازی به نقل از رویترز، تیکتاک و بایتدنس درخواست اضطراری را به قضات برای صدور حکم منع موقت ممنوعیت قریبالوقوع این پلتفرم رسانه اجتماعی که توسط حدود ۱۷۰ میلیون آمریکایی استفاده میشود، ارائه کردند، در حالی که آنها در حال تجدیدنظر در حکم دادگاه پایینتر هستند که این قانون را تأیید کرده است. گروهی از کاربران آمریکایی این اپلیکیشن نیز روز دوشنبه درخواست مشابهی را ارائه کردند.
کنگره در ماه آوریل این قانون را تصویب کرد. وزارت دادگستری گفته است که به عنوان یک شرکت چینی، تیکتاک «تهدید امنیتی ملی با عمق و وسعت عظیم» را به دلیل دسترسی به حجم عظیمی از دادههای کاربران آمریکایی، از مکانها گرفته تا پیامهای خصوصی، و توانایی دستکاری مخفیانه محتوایی که آمریکاییها در این اپلیکیشن مشاهده میکنند، ایجاد میکند.
دادگاه تجدیدنظر حوزه کلمبیا در واشنگتن در تاریخ ۶ دسامبر استدلالهای تیکتاک مبنی بر اینکه این قانون با حمایتهای آزادی بیان تحت متمم اول قانون اساسی ایالات متحده مغایرت دارد را رد کرد.
تیکتاک و بایتدنس در پرونده خود به دیوان عالی گفتند که «اگر آمریکاییها، که به درستی از خطرات دستکاری محتوای “مخفیانه” مطلع هستند، با چشمان باز به تماشای محتوا در تیکتاک ادامه دهند، متمم اول به آنها اعتماد میکند تا این انتخاب را انجام دهند، بدون سانسور دولت.»
آنها افزودند: «و اگر نظر مخالف دادگاه حوزه کلمبیا برقرار باشد، در این صورت کنگره اختیار آزادانهای برای ممنوعیت هر آمریکایی برای صحبت کردن صرفاً با شناسایی برخی از خطرات این خواهد داشت که سخنرانی تحت تأثیر یک نهاد خارجی است.»
این شرکتها گفتند که تعطیلی حتی برای یک ماه، باعث از دست دادن حدود یک سوم کاربران آمریکایی تیکتاک و تضعیف توانایی آن در جذب تبلیغکنندگان و استخدام خالقان محتوا و استعدادهای کارمندان خواهد شد.
تیکتاک که خود را یکی از «مهمترین پلتفرمهای گفتگو» مورد استفاده در ایالات متحده مینامد، گفته است که هیچ تهدید قریبالوقوعی برای امنیت ملی ایالات متحده وجود ندارد و به تعویق انداختن اجرای این قانون به دیوان عالی اجازه میدهد تا قانونیت ممنوعیت را بررسی کند و دولت آینده رئیسجمهور منتخب دونالد ترامپ نیز این قانون را ارزیابی کند.
ترامپ که در سال ۲۰۲۰ در دوره اول ریاست جمهوری خود تلاش کرد تیکتاک را ممنوع کند، موضع خود را تغییر داده و در طول رقابتهای ریاست جمهوری امسال وعده داده است که برای نجات تیکتاک تلاش خواهد کرد. ترامپ در ۲۰ ژانویه، یک روز پس از ضربالاجل تیکتاک تحت این قانون، به قدرت میرسد.
این شرکتها در پرونده خود گفتند: «یک قانون فدرال که یک پلتفرم گفتگو مورد استفاده نیمی از آمریکاییها را هدف قرار میدهد و ممنوع میکند، فوقالعاده است.»
در پاسخ به سوالی که روز دوشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی از او پرسیده شد که برای جلوگیری از ممنوعیت تیکتاک چه کاری انجام خواهد داد، ترامپ گفت که او “جای گرمی در قلب خود برای تیکتاک دارد” و “نگاهی به این موضوع خواهد انداخت.”
ترامپ روز دوشنبه با شائو زی چئو، مدیرعامل تیکتاک، در فلوریدا دیدار کرد، منبعی که با این برنامه آشنا بود، به رویترز گفت و در عین حال خواست نامش فاش نشود. تیکتاک بلافاصله به درخواست نظریهای در مورد این جلسه پاسخ نداد.
این شرکتها از دیوان عالی درخواست کردند که حکم خود را در مورد درخواست خود تا ۶ ژانویه صادر کند تا در صورت رد درخواست، برای «وظیفه پیچیده تعطیل کردن تیکتاک» در ایالات متحده و هماهنگی با ارائه دهندگان خدمات تا ضربالاجل تعیین شده تحت قانون، زمان کافی داشته باشند.
این اختلاف در میان تنشهای تجاری فزاینده بین چین و ایالات متحده، دو اقتصاد بزرگ جهان، رخ میدهد.
تیکتاک ادعا کرده است که دادههای کاربران آمریکایی را به اشتراک نگذاشته و هرگز این کار را نخواهد کرد و مقامات آمریکایی را متهم کرده است که نگرانیهای نظری را مطرح میکنند.
سخنگوی تیکتاک، مایکل هیوز، پس از ارائه پرونده گفت: «ما از دادگاه میخواهیم کاری را انجام دهد که به طور سنتی در پروندههای آزادی بیان انجام داده است: اعمال دقیقترین بررسی بر ممنوعیتهای سخنرانی و نتیجهگیری اینکه این امر با متمم اول قانون اساسی مغایرت دارد.»
دادگاه حوزه کلمبیا در حکم خود نوشت: «متمم اول برای محافظت از آزادی بیان در ایالات متحده وجود دارد. در اینجا دولت صرفاً برای محافظت از این آزادی در برابر یک کشور دشمن خارجی و محدود کردن توانایی آن کشور در جمعآوری اطلاعات در مورد مردم ایالات متحده عمل کرده است.»
این قانون ارائه خدمات خاصی را به تیکتاک و سایر برنامههای تحت کنترل دشمنان خارجی، از جمله ارائه آن از طریق فروشگاههای برنامه مانند اپل و گوگل آلفابت، ممنوع خواهد کرد و در واقع از ادامه استفاده آن در ایالات متحده جلوگیری میکند مگر اینکه بایتدنس تا ضربالاجل، تیکتاک را واگذار کند.
ممنوعیت میتواند زمینه را برای سرکوب آینده ایالات متحده بر سایر برنامههای متعلق به خارجیها فراهم کند. در سال ۲۰۲۰، ترامپ تلاش کرد ویچت متعلق به شرکت چینی تنسنت را ممنوع کند، اما توسط دادگاهها مسدود شد.