اخبار روز برندهای جهان

شکست سنگین شرکت جاسوس‌افزار NSO در دادگاه؛ متا ۱۶۸ میلیون دلار غرامت گرفت

شرکت متا پلتفرمز (Meta Platforms) موفق شد رأی دادگاهی به ارزش ۱۶۸ میلیون دلار علیه شرکت جاسوس‌افزار اسرائیلی NSO Group به دست آورد؛ این رأی، نقطه پایان یک نبرد حقوقی شش‌ساله بین بزرگ‌ترین شبکه اجتماعی آمریکا و مشهورترین شرکت جاسوس‌افزار جهان محسوب می‌شود.

به گزارش برندسازی به نقل از رویترز، متا پیش از این نیز در دسامبر رأیی به نفع خود گرفته بود که در آن دادگاه تأیید کرده بود NSO با سوءاستفاده از یک آسیب‌پذیری امنیتی در پیام‌رسان واتساپ، جاسوس‌افزار خود را بر روی گوشی کاربران نصب کرده است. روز سه‌شنبه، هیئت منصفه‌ای در ایالت کالیفرنیا رأی داد که شرکت NSO باید ۴۴۴ هزار دلار غرامت جبرانی و ۱۶۷.۳ میلیون دلار خسارت تنبیهی به متا پرداخت کند.

متا در بیانیه‌ای اعلام کرد:
«حکم امروز در پرونده واتساپ، گامی مهم در راستای حفظ حریم خصوصی و امنیت کاربران است؛ نخستین پیروزی علیه توسعه و استفاده از جاسوس‌افزارهای غیرقانونی که امنیت و حریم شخصی همگان را تهدید می‌کنند.»

در سوی مقابل، شرکت NSO اعلام کرد که «جزئیات این حکم را به دقت بررسی کرده و اقدامات قانونی لازم از جمله تجدیدنظرخواهی و پیگیری‌های بعدی را انجام خواهد داد.»

شرکت NSO که در سال ۲۰۱۶ به شهرت جهانی رسید، اکنون به نمادی از صنعت جاسوس‌افزار و سوءاستفاده‌ها و بی‌پاسخ‌ماندگی‌های این صنعت تبدیل شده است.
ناتالیا کراپیوا، وکیل ارشد گروه حقوق بشری Access Now گفت:
«NSO مدعی است که نرم‌افزارش برای رهگیری تروریست‌ها و آزارگران جنسی کودک به کار می‌رود، اما بارها در پروژه‌های نظارتی سرکوب‌گرانه در کشورهایی مانند عربستان سعودی، اسپانیا، مکزیک، لهستان و السالوادور دست داشته است.»

این دعوی حقوقی از سوی واتساپ در سال ۲۰۱۹ ثبت شد و حتی مدتی به دیوان عالی آمریکا نیز کشیده شد. این پرونده از سوی رقبای NSO در صنعت فناوری‌های نظارتی و همچنین از سوی فعالان حقوق بشر، با دقت دنبال می‌شد.

قربانیان حملات سایبری دولتی به سختی می‌توانند شرکت‌های سازنده جاسوس‌افزار را بابت سوءاستفاده مشتریان‌شان مسئول بدانند، در حالی که این شرکت‌ها نیز همیشه نگران تحریم‌های قانونی علیه محصولات‌شان هستند. کراپیوا گفت:
«رأی دادگاه واتساپ نشانه‌ای است که هردو احتمال — مسئولیت‌پذیری حقوقی و پیامدهای قانونی — کاملاً جدی هستند.»

وی افزود:
«این رأی، پیامی روشن به دیگر شرکت‌های تولیدکننده جاسوس‌افزار می‌فرستد که اگر بی‌احتیاط یا جسورانه و بدون توجه به قانون رفتار کنند، عواقب جدی در انتظارشان خواهد بود.»

این پرونده همچنین بخشی از سازوکار داخلی NSO را نیز فاش کرد. در دادگاه مشخص شد که تیم تحقیقاتی NSO متشکل از ۱۴۰ نفر با بودجه‌ای معادل ۵۰ میلیون دلار بوده و بخشی از این بودجه صرف شناسایی آسیب‌پذیری‌های امنیتی در تلفن‌های هوشمند می‌شده است. وکیل این شرکت همچنین فاش کرد که از جمله مشتریان NSO، کشورهای ازبکستان، عربستان سعودی و مکزیک بوده‌اند — افشایی نادر از فهرست معمولاً محرمانه مشتریان این شرکت.

با این حال، هنوز اطلاعات بسیاری درباره اهداف و مشتریان NSO در دست نیست، چرا که این شرکت از ارائه مدارک مورد نیاز خودداری کرده است. قاضی پرونده، فیلیس همیلتون، در حکم ماه دسامبر خود نوشت که NSO «به طور مکرر از ارائه اسناد مرتبط خودداری کرده و از اجرای دستورات دادگاه در این زمینه سر باز زده است.» روزنامه گاردین سال گذشته گزارش داد که مقامات اسرائیلی اسناد NSO را مصادره کرده‌اند تا از رسیدن آن‌ها به دادگاه‌های آمریکا جلوگیری کنند.

قاضی همیلتون در دادگاه گفت:
«تمام این پرونده در هاله‌ای از پنهان‌کاری قرار دارد… چیزهای زیادی هست که هنوز نمی‌دانیم.»

نمایش بیشتر

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا