اقتصاد

مردم و کسبه اجازه ندادند بازار کالاها ملتهب شود

سعید اشتیاقی، فعال اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی تسنیم، با اشاره به تجربه جنگ 12 روزه اخیر، عملکرد بانک مرکزی را در کنترل بازار ارز قابل‌قبول توصیف کرد.

به گفته او، در شرایطی که جنگ به پایتخت کشور کشیده شد، نرخ ارز تنها حدود 10 درصد افزایش پیدا کرد و دوباره به سطح قبل برگشت؛ در حالی که بسیاری تصور می‌کردند ممکن است جهش‌های شدیدی رخ دهد.

این فعال اقتصادی تأکید کرد: در طول این بحران بی‌سابقه، سیاست‌های کنترلی بانک مرکزی اثر خود را گذاشت. ما دیگر نمی‌توانیم بگوییم جنگ در منطقه است؛ جنگ، در کشور خودمان بود. با این حال، مدیریت ارزی از هم نپاشید و بازار هم گرفتار آشفتگی نشد.

اشتیاقی با اشاره به عقب‌نشینی نرخ ارز پس از اعلام آتش‌بس یادآور شد: در روزهای پس از آتش‌بس، قیمت دلار به‌سرعت کاهش یافت و حتی تا مرز بازگشت به کف کانال 80 هزار تومان هم رسید. این نشان می‌دهد که بخش زیادی از نوسان‌ها ناشی از فضای روانی و انتظارات است و نه تقاضای واقعی بازار.

این فعال اقتصادی با تأکید بر اینکه نوسانات نرخ ارز در شرایط اینچنینی پایدار نیست، توضیح داد: مردم نباید دچار نگرانی شوند، چون بانک مرکزی نیازهای واقعی را به‌خوبی تأمین می‌کند و با ابزارهای مشخص خودش بازار را مدیریت می‌کند.

اشتیاقی همچنین نقش مردم و اصناف را در ثبات نسبی بازار در شرایط خاص جنگی مهم دانست و گفت: یکی از نکات قابل توجه، رفتار منطقی اصناف و مردم بود. در اوج بحران، نه احتکار گسترده‌ای دیدیم، نه هیجانات عجیب در خرید کالا. من شخصاً در همان روزهای جنگ به فروشگاه‌های بزرگ رفتم و دیدم که همه کالاها به وفور موجود است.

وی افزود: اگر هم جایی کمبودی بوده، ناشی از ذخیره‌سازی موقت و اندک خانگی بوده که آن‌هم طبیعی است. نمی‌شود به مردم در شرایط جنگی خرده گرفت. اما مهم این است که شبکه توزیع کالا، خونسردی کسبه و آرامش نسبی در جامعه، اجازه نداد بازار کالاها ملتهب شود.

در پایان، این فعال اقتصادی تأکید کرد: در شرایط سخت جنگ، بازار ارز به‌خوبی کنترل شد و عملکرد دولت و بانک مرکزی قابل دفاع بود و در آینده که سیاست‌های درست بانک مرکزی از جمله سیاست تثبیت تداوم پیدا کند، می‌توان نمره بهتری هم به سیاست‌های ارزی داد.

انتهای پیام/

نمایش بیشتر

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا