چالش مالیاتی ۶۰۰میلیون دلاری سامسونگ در هند؛ پای ریلاینس هم به میان کشیده شد

شرکت سامسونگ در واکنش به مطالبه مالیاتی ۵۲۰میلیون دلاری دولت هند، به دادگاه تجدیدنظر شکایت کرده و مدعی شده که مقامات هندی از رویه واردات تجهیزات شبکه آگاه بودهاند؛ چرا که شرکت ریلاینس نیز سالها همین قطعات را بدون پرداخت تعرفه وارد کرده است. این پرونده میتواند یکی از مهمترین چالشهای مالیاتی برای برندهای خارجی در بازار هند باشد.
سامسونگ دومین شرکت بزرگ خارجی است که در ماههای اخیر به چالش مستقیم با دولت هند در زمینهی مالیات وارد شده است. پیشتر، شرکت فولکسواگن نیز به دلیل مطالبه بیسابقهی ۱.۴ میلیارد دلاری بابت طبقهبندی نادرست قطعات وارداتی، از دولت نارندرا مودی شکایت کرده بود.
در پرونده سامسونگ، مقامات مالیاتی در ژانویه از این شرکت خواستند تا مبلغ ۵۲۰ میلیون دلار به دلیل فرار از تعرفههای ۱۰ تا ۲۰ درصدی برای واردات قطعات دکلهای موبایل، پرداخت کند. این قطعات در فاصله سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ به شرکت مخابراتی ریلاینس جیو متعلق به میلیاردر هندی، موکش آمبانی، فروخته شدهاند.
سامسونگ در یک پرونده ۲۸۱ صفحهای که به دادگاه تجدیدنظر گمرک و مالیات خدمات در بمبئی ارائه داده، مقامات هندی را به آگاهی کامل از مدل کسبوکار متهم کرده و تأکید کرده که ریلاینس نیز از مدتها قبل و تا سال ۲۰۱۷ این قطعات را بدون پرداخت تعرفه وارد میکرده است.
سامسونگ هند در این پرونده اشاره کرده که در جریان یک تحقیق مالیاتی متوجه شده که مقامات مالیاتی در سال ۲۰۱۷ به ریلاینس درباره این موضوع هشدار دادهاند، اما ریلاینس هرگز این اطلاعات را با سامسونگ به اشتراک نگذاشته و مقامات نیز سامسونگ را در این زمینه مورد پرسش قرار ندادهاند.
در پرونده آمده:
«طبقهبندی مورد استفاده سامسونگ برای مقامات کاملاً شناختهشده بود، اما هرگز مورد اعتراض قرار نگرفت … اداره مالیات کاملاً آگاه بود.»
همچنین اضافه شده: «مسئولان ریلاینس جیو سامسونگ را از هشدار سال ۲۰۱۷ مطلع نکردند.»
سامسونگ و اداره مالیات هند تاکنون به درخواست پاسخگویی رویترز پاسخی ندادهاند. جزئیات هشدار ۲۰۱۷ به ریلاینس نیز علنی نشده و در پرونده سامسونگ نیز افشا نشده است. شرکت ریلاینس نیز به سؤالات رویترز پاسخی نداده است.
علاوه بر مطالبه ۵۲۰ میلیون دلاری، مقامات هندی ۸۱ میلیون دلار جریمه نیز برای ۷ نفر از کارکنان سامسونگ وضع کردهاند که مجموع مطالبه مالیاتی را به ۶۰۱ میلیون دلار میرساند. هنوز مشخص نیست که آیا کارکنان سامسونگ بهصورت جداگانه این جریمهها را به چالش خواهند کشید یا نه.
این مطالبه مالیاتی، بخش قابل توجهی از سود خالص سال گذشته سامسونگ در هند را تشکیل میدهد؛ رقمی که ۹۵۵ میلیون دلار اعلام شده بود. سامسونگ یکی از بزرگترین بازیگران بازار لوازم الکترونیکی مصرفی و گوشیهای هوشمند در هند بهشمار میرود.
در دفاع از طبقهبندی تعرفهای خود، سامسونگ همچنین اعلام کرده که حکم صادرشده در ژانویه “با عجله” صادر شده و فرصت عادلانهای برای دفاع در اختیارش قرار نگرفته، در حالی که این پرونده دارای “اهمیتی بسیار زیاد” بوده است.
این پرونده مربوط به واردات قطعهای به نام «Remote Radio Head» (واحد رادیویی از راه دور) است، که یک مدار فرکانس رادیویی در قالب یک ماژول فضای باز کوچک است و از آن بهعنوان یکی از مهمترین اجزای سیستمهای مخابراتی 4G یاد میشود.
در حکم ژانویه آمده است که سامسونگ واردات این قطعه به ارزش ۷۸۴ میلیون دلار از کره و ویتنام را در سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ بهصورت نادرست طبقهبندی کرده تا سود بیشتری کسب کند.
بازرسان گفتهاند:
«سامسونگ در راستای دستیابی به هدف نهایی خود یعنی حداکثرسازی سود، تمامی اصول اخلاقی کسبوکار و استانداردهای صنعتی را زیر پا گذاشته و اقدام به فریب دولت کرده است.»