با وجود مرکز مبادله بورس ارز معنی ندارد
محمودی اصل کارشناس اقتصادی با حضور در برنامه بالاتر گفت: بازار ارز بازار کاملی نیست چرا که قانون اجازه نمیدهد بیشتر از ۱۰ میلیون دلار داشته باشید، به نظر من باید رانت حذف شود و ایجاد این بازار به نفع نخواهد بود، چون امروز بازار ارز چند نرخی است.
او با طرح این سوال که متولی این بازار چه کسی است افزود: باید پرسید اگر مجدد بازار ارز تشکیل شود آیا به نفع خواهد بود یا خیر؟ به نظر من این بازار هیچ دردی از جامعه دوا نخواهد کرد، چرا که امروز همه خواهان واردات کالا هستند تا با ارز ۶۰ هزار تومانی بفروشند.
محمودی اصلی افزود: ما بازار ارز داریم متاسفانه مکانیزم این روند اشتباه است، بانک مرکزی امروزه بنگاه داری میکند و مجدد رانت ایجاد خواهد شد. بی شک نوسانات نرخ ارز در چند سال گذشته مولفه تاثیرگذار مهمی در اقتصاد کشور بوده است بنابراین در اعمال هر سیاست اقتصادی که بازار ارز را تحت تاثیر قرار میدهد باید تمامی جوانب کارشناسی سنجیده شود، نوسانات شدید ارزی در چند سال گذشته آسیبهای جدی به اقتصاد کشور وارد کرد و حتی در کاهش قدرت خرید مردم موثر بود.به طور کلی با راه اندازی مرکز مبادلات، راهاندازی بورس ارز معنی ندارد.
محمودی بیان کرد:ما موافق بورسی هستیم که دارای اقدامات و زیرساختهای لازم باشد، در بازار فعلی باید رانت حذف شود امروز باید تولید و بازار ارتقا پیدا کند، بورس ارز پیش از آنکه فعالیت خود را آغاز کند، اکنون با ابهامهایی از جمله مکانیزم پذیرش ارز و نیز نحوه تعامل عرضه و تقاضا روبرو است که پیش بینی برای دورنمای این بازار را با مشکل مواجه میکند.
به گفته محمودی اصل، بانک مرکزی تکالیف سپرده گذاری ارزی را به درستی انجام نداده است،درست است که اقدامات لازم توسط بورس انجام شد، ولی مدیریت بازار ارز با بانک مرکزی است و بورس ارز به عنوان یکی از ابزارها میتواند مطرح باشد ؛با این حال مسوولان بانک مرکزی فعلا مرکز مبادلات را راه اندازی کردند.
در ادامه این برنامه، قدرتی کارشناس بورس گفت:اعتقاد من این است که باید بازار را داشته باشیم اگر ما به سمت بازار شفاف و قابل مدیریت نرویم مشکل به طور کل حل نخواهد شد.
او افزود:کشورهای کم توسعه بازار بورس دارند بانک مرکزی الان گواهی شمش طلا رو ممنوع میکند تا بازار را زمین بزند، نیاز بورس ارز امروز در حال افزایش است و این بازار باید صورت گیرد.
او بیان کرد: اما این پیشنهاد هیچ گاه عملی نشد، زیرا مخالفان با ورود بورس به حوزه پولی موافق نبوده و معتقد بودند که با ایجاد بورس ارز، ارز به جای تک نرخی سه نرخی شده و به تقاضای کاذب دامن میزند، اما موافقان راهاندازی این بورس اعتقاد داشتند که راهاندازی این بازار، موجب شفاف شدن هرگونه معاملات ارزی در امر صادارت و واردات میشود.
قدرتی گفت: عمده بازارهای دنیا بر اوراق بازارهای ارزی است و این موضوع ممنوعیت قانونی ندارد، امروز دانش فنی و زیرساختهای فناوری کشور در زمینه بورس ارز محیا است، شاید در شرایط فعلی وضعیت اقتصادی کشور، این بار ایده راهاندازی بورس ارز بتواند به مرحله اجرایی رسیده و بازار ارز را به تعادل قیمتی برساند، زیرا یکی از تفاوتهای بورس با مرکز مبادلات این است که در مرکز مبادلات نرخ ارز توسط بانک مرکزی اعلام شده و براساس آن مبادلات انجام میشود، ولی در بورس قیمت براساس عرضه و تقاضا و بازار تعیین میشود که این میتواند به شفافیت قیمت کمک کند.
او گفت: راهاندازی بورس ارز را برای بازار آشفته و پرنوسان ارز مطرح کرده و معتقد بودند که بورس ارز میتواند به ایجاد بازاری شفاف کمک کرده و تعادل را به قیمت ارز برگرداند حتی دستورالعمل معاملات ارز توسط سازمان بورس طراحی و تصویب شده و امکان خرید و فروش ارز در بورس تهران فراهم شد.
قدرتی بیان کرد: با سپردن تنها ۲ درصد از کل وجوه مورد نیاز برای خرید ارز در بازار آتی علاوه براینکه فشار تقاضاهای اضافی و کاذب بر بازار ارز را کاهش میدهد، به شرکت صادر کننده یا وارد کننده نیز این امکان را خواهد داد که با توجه به صورت وجوه دریافتی و پرداختی ارز خود بتواند ریسک مدت زمان صرف شده در این مدت را از طریق بازار آتی پوشش داده است.
او تصریح کرد: نقش متولی باید به بازار سرمایه و نقش نهایی را به بانک مرکزی داده شود، عدم توازن عرضه و تقاضا در صورتی که با کمبود منابع ارزی و دخالت دیرهنگام و یا ضعیف دولت همراه باشد، هیچ گاه به خالی شدن حبابهای قیمتی منجر نخواهد شد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان