هدررفت ۱.۵ برابری تولیدات غذایی در کشور
وزیر جهاد کشاورزی گفت: حدود یکسوم شکر و ۹۰ درصد روغن کشور وارداتی است، اما با نگاهی به الگوی مصرف میبینیم که بیش از 1.5 برابر سند ملی امنیت غذایی مصرف میشود.
به گزارش خبرنگار برنا، غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در اولین همایش ملی اخلاق در کشاورزی و غذا، اظهار داشت: دین و اخلاق دو مفهوم مهم هستند؛ همانطور که پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «من برای تکمیل مکارم اخلاق مبعوث شدم» و این موضوع نشاندهنده اهمیت اخلاق در حوزه کاری ماست.
وی تاکید کرد که علما عنوان میکنند دین از دو عنصر عقلانیت و اخلاق تشکیل شده است؛ بنابراین ۵۰ درصد دین مربوط به اخلاقیات است.
وی افزود: خوشبختانه جامعهای که در آن اخلاق نهادینه شده باشد، جامعهای موفق خواهد بود و اگر رقابتی هست، بهتر است که آن رقابت در عرصه اخلاق باشد. کشاورزی به دلیل داشتن ابعاد مختلفی همچون امنیت، اقتصاد و … عرصهای گسترده است و به همین دلیل اخلاق در آن جایگاه ویژهای دارد.
نوری تصریح کرد: ارتباط انسان با گیاهان، حیوانات و منابع طبیعی در این حوزه بسیار عمیق است؛ اما در مواجهه با این موجودات و طبیعت، انسان غالب است و، چون طرف مقابل یعنی حیوانات و گیاهان توان دفاع از خود را ندارند، باید به اخلاق در این زمینه توجه بیشتری کرد.
وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: برای بررسی رعایت اخلاق در بخشهای مختلف، باید پایداری محیط زیست آن منطقه را ارزیابی کنیم. همانگونه که مسئله فرسایش شدید خاک نشان میدهد که در این زمینه اخلاق نادیده گرفته شده است، در مدیریت منابع آب نیز نشانههای مشابهی وجود دارد. همچنین رعایت حقوق کشاورزان و دهقانان اهمیت ویژهای دارد، چرا که بخشی از مشکلات کشاورزی به دلیل عدم توجه به حقوق اجتماعی و اقتصادی این گروههاست.
نوری با اشاره به حق و حقوق کشاورزان اظهار کرد: تمام وظایف عدالت اجتماعی و حق را از کشاورز انتظار داشت. کشاورز هم دارای حقوق اجتماعی بوده که باید مورد توجه باشد. شاید بخشی از چالشهای اخلاقی و عدالت اجتماعی موجود در حوزه کشاورزی به این موضوع بر میگردد.
وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: در حوزه سلامت غذا نیز مسئولیت سنگینی بر دوش ماست و باید بر اساس همین مبانی اخلاقی فرهنگسازی انجام دهیم. هیچ عنصر در طبیعت بیفایده نیست و هر موجودی نقش و وظیفهای دارد. در بحث مصرف نیز باید اخلاق را مبنا قرار دهیم، چرا که حدود یکسوم تولید غذای کشور هدر میرود و به اهداف تولید نمیرسد؛ بنابراین ضروری است که فرهنگ مصرف صحیح مبتنی بر اخلاق را تدوین و ترویج کنیم.
این مقام مسئول با اشاره به ضایعات کشت در کشور ادامه داد: تمام محصولات تولید شده به دست مردم نمیرسد و حدود یکسوم محصولات به هدف نهایی یعنی مصرف نائل نمیشود. در حالی که با اخلاق این چالش باید اصلاح شود.
وی همچنین تاکید کرد: حدود یکسوم شکر و ۹۰ درصد روغن کشور وارداتی است، اما با نگاهی به الگوی مصرف میبینیم که بیش از ۱.۵ برابر سند ملی امنیت غذایی مصرف میشود. این وضعیت نه تنها باعث هدررفت ارز و آسیب به اقتصاد خانوارها میشود، بلکه به سلامت افراد و محیط زیست نیز لطمه وارد میکند. این روند میتواند با فرهنگسازی مناسب کنترل شود و از زیانهای چندگانه جلوگیری گردد.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه آثار این مصرف بی رویه چیست، اظهار کرد: انواع بیماری دیابتی، قلبی و عروقی یکی از پر هزینهترین بخشها خواهد بود. این چالش با ابزار اخلاق قابل رفع است. همین موضوع برای منابع آب و خاک هم قابل تعمیم است.
ادامه دارد…