اخبار روز برندهای ایران

فرش ماهی خوی و افشار تکاب صاحب برند معتبر در آذربایجان غربی هستند

پایگاه خبری برندسازی، فرش ماهی خوی و افشار تکاب از جمله زیباترین طرح‌هایی است که در آذربایجان‌غربی تولید و صاحب برند معتبر هستند.

نامهربانی با فرش آذربایجان غربی حاصل دست هنرمندان بی نظیر، حیات این هنر را کمرنگ کرده و سایه سنگین تحریم های ظالمانه، گرانی مواد اولیه، کندی صادرات و نرسیدن فرش این استان به بازارهای هدف شور هنرمندان این صنعت را کمرنگ می کند در حالی که این هنر می تواند نام استان را اعتلا بخشد.

صنعت فرش آذربایجان غربی قدمتی دیرینه دارد؛ انگشتان هنرمندان این دیار سال هاست دراین وادی تار و پود قالی ها را گره می زنند، زیباترین نقش و نگارها را بر دار قالی نقش می زنند چنانکه تبدیل به اثری می شوند بی نظیر که مورد حیرت جهانیان قرار می گیرد.

نمونه اش فرش آهنین تکاب، افشار و ریز ماهی خوی که در فهرست میراث ناملموس جهانی قرار گرفته اند و اگر کمی حمایت و پشتیبانی و دست یاری به سوی این هنرمندان دراز می شد، خیلی از فرش های این سرزمین در قلب جهان می درخشید.

اگرچه این استان قطب تولید فرش بوده و حاذق ترین هنرمندان را در خود جای داده است اما بی مهری با آنها یاس را برآنان هدیه کرده و ادامه فعالیت را برای آنها سخت تر.

صنعتی که می تواند گرهی از مشکلات اقتصادی استان بگشاید، اشتغالزایی ایجاد کند و در بازارهای جهانی بدرخشد با موانع و نامهربانی های زیادی رو برو شده است.

ورود به وادی فرش باعث شد تا پای صحبت یکی از پیشکسوتان این هنر «اسدالله یزدانی» مدیرعامل شرکت تعاونی فرش دستبافت چهاربرج بنشینیم؛ آنچه درپی می آید ماحصل این گفت وگو است.

۷۰درصد تولیدات استان قابل صادرات است

اسدالله یزدانی که سابقه ۲۵ ساله در حوزه فرش دارد، می گوید: آذربایجان غربی درحوزه فرش از ظرفیت بالایی برخوردار است چنان که از ۱۹ نقوش ثبت شده جهانی بالغ بر ۱۰ نقوش مربوط به آذربایجان غربی است.

وی اظهارکرد: فرش هایی چون ریزماهی خوی و افشار تکاب از جمله آثار فاخر این استان بوده و ۷۰ درصد تولیدات استان قابل صادرات است.

گرانی مواد اولیه نخستین مشکل تولیدکنندگان فرش

این پیشکسوت حوزه فرش درخصوص مشکلات پیش روی فعالان صنعت فرش استان گفت: گرانی مواد اولیه و هزینه آن هنرمندان صنعت فرش را با مشکلات متعددی مواجه کرده و آنها چه بسا برای تهیه و دریافت آن ناتوان مانده و از ادامه کار باز می مانند.

وی افزود: با توجه به اینکه برخی از مواد اولیه هم از خارج وارد می شود، مشکل تولید کنندگان مضاعف شده و تهیه این مواد برای آنها سخت تر می شود.

یزدانی ادامه داد: با توجه به اینکه قیمت مواد اولیه بالاست و برخی هم وارداتی هستند هزینه تولید هم بالا می رود و این وضعیت منفعتی عاید تولید کننده نمی کند.

تولید کنندگان فرش بی نصیب از بیمه

یزدانی افزود: حق کارفرمایی ۲۰ درصد است دولت تقبل کرده اما پرداخت نمی شود و اکثر قالیبافان بیمه نیستند.

این پیشکسوت صنعت فرش اظهارکرد: حمایت های یارانه ای هم از فعالان این صنعت صورت نگرفته و علاوه براین بانک ها در اعطای وام و تسهیلات روند سختی پیش روی تولید کنندگان قرار می دهند.

یزدانی اظهارکرد: روند دریافت وام بسیار سخت و چه بسا دست نیافتنی و پرداخت آن نیز مشکلات متعددی به دنبال دارد.

وی ادامه داد: با اینکه آثار فاخری تولیدی می شود که افتخار ملی هستند، فعالان این صنعت از حمایت های لازم بی بهره اند.

مدیرعامل شرکت تعاونی فرش دستبافت چهاربرج افزود: بیشتر فعالان حوزه صنعت فرش اقشار آسیب پذیر جامعه هستند که باوجود تولید بهترین آثار از حداقل ترین امکانات و حمایت های لازم بی بهره اند و این باعث دلسردی آنها برای ادامه کار می شود.

بیشتر هنرمندان صنعت فرش عقب نشینی کرده اند

وی ادامه داد: باتوجه به مشکلات موجود عدم دسترسی به تسهیلات و همچنین نبود حمایت های مالی ۵۰ درصد هنرمندان صنعت فرش استان از عرصه تولید فرش کنار کشیده و به شغل های کاذب روی آورده اند.

نبود ثبت جغرافیایی فرش آذربایجان غربی

یزدانی با بیان اینکه ثبت جغرافیایی فرش دراستان وجود ندارد افزود: چه بسا فرشی که درمیاندواب و چهار برج و شهرهای دیگر استان تولید می شود به نام استانهای دیگر ختم می شود و این امر نیز مشکلی دیگر بر مشکلات هنرمندان این عرصه می افزاید.

سایه ظالمانه تحریم ها برسر صادرات فرش آذربایجان غربی

مدیرعامل شرکت تعاونی فرش دستبافت چهاربرج به تبلیغات سیاسی و تحریم های ظالمانه دشمنان اشاره کرد و گفت: درگمرگ کشورهای هدف سختگیری های زیادی صورت می گیرد و امکان صادرات فرش تولیدی برای ما بسیار کم می شود.

یزدانی افزود: با توجه اینکه فرش، کالای صادراتی غیر نفتی و ارزآور است و در صورت صادرات خوب نقش موثری در بهبود فضای اقتصادی و چهره اجتماعی کشور دارد، با تحریم های ظالمانه و مانع تراشی های مختلف فرصت صادرات ازآن گرفته می شود.

این پیشکسوت صنعت فرش استان ادامه داد: چه بسا فرش تولیدی کشور و استان به نام کشورهای دیگر نظیر پاکستان و ترکیه صادر می شود تا از چشم تحریم ها پنهان بماند در حالی که این تولیدات فاخر، حاصل دست هنرمندان زبردست استان و کشوراست.

کشورهای رقیب با نرخ پایین تسهیلات می دهند اما اینجا نه

یزدانی افزود: هنرمندان تلاش می کنند اما اگر حمایت های دولتی باشد و وام های اعطایی و تسهیلات به سهولت اعطا شود، بی شک باعث رونق بازار تولید و امیدواری تولید کنندگان خواهد شد.

وی ادامه داد: با نگاهی به کشورهای رقیب مشاهده می شود نرخ تسهیلات پرداختی آنها به تولید کنندگان بسیار پایین است؛ به عبارتی از تولید کننده به شکل های مختلف حمایت می شود ولی اینجا چنین حمایتی وجود ندارد و نرخ تسهیلات و وام های پرداختی بالا و در توان تولیدکنندگانی که بیشتر از اقشار ضعیف جامعه هستند نیست.

صادرات فرش اولویت رایزنی های فرهنگی قرار گیرد

یزدانی تاکید کرد: صادرات فرش در سفارتخانه ها و رایزنی های فرهنگی کشورمان باید در اولویت قرار گیرد تا زمینه صادرات برای تولیدات فاخر استان و حتی کشور فراهم شود.

وی افزود: تا زمانی که چنین کاری صورت نگیرد، فرش استان به بازارهای جهانی راه نمی یابد.

در دوران کرونا هم حمایتی نشد

وی افزود: نه تنها امروز یارانه ای برای ما پرداخت نمی شود بلکه دردوران کرونا هم فعالان این هنر از هیچگونه حمایتی برخوردار نشدند درحالیکه ضرر زیادی کرده بودند.

براساس برآوردها در سطح استان حدود ۷۰ هزار بافنده هرسال ۲۹۰ هزار مترمربع فرش و تابلو فرش تولید می‌کنند.

منبع: ایرنا

نمایش بیشتر

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا